Alles over zonverbranding Bijna iedereen is weleens verbrand door de zon. We weten dat een zonverbranding schadelijk is voor onze huid maar toch willen we graag bruin worden. Een zonverbranding is helemaal niet zo onschuldig als we denken! Het kan namelijk grote gevolgen hebben. Des te vaker je verbrand, des te groter de kans op huidkanker. Bescherm jezelf daarom goed!


Wat is een zonverbranding?

Als de huid een rode kleur heeft door de zonverbranding is deze beschadigd door een overmatige blootstelling aan UV-stralen. UV-B straling zorgt voor verbranding. UV-A straling laat onze huid sneller verouderen. Door de rode huid krijgt onze huid een waarschuwing dat hij moet herstellen. Het eerste wat je ziet is roodheid doordat de bloedvaten wijder worden. Vervolgens gaat de huid vocht verliezen en kan hij trekkerig aanvoelen.

Als de huid steeds vaker wordt blootgesteld aan UV-stralingen zal hij zich gaan aanpassen aan het UV-licht. Dit kan op 2 manieren:

  1. de bovenste huidlaag (epidermis) zal dikker worden;
  2. de huid zal bruiner worden (pigmentatie).

Het bruiningsproces ontstaat uit noodzaak. Het pigment wordt door ons lichaam gebruikt om ons te beschermen. Het zorgt ervoor dat UV-stralen niet dieper in onze huid zullen binnendringen waardoor het ons DNA niet zal beschadigen. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van onze huid. Een zongebruinde huid is dus eigenlijk geen “gezond kleurtje” maar wil zeggen dat er schade is aan de cellen of het DNA.

Als de huid teveel wordt blootgesteld aan zonlicht kunnen pigmentvlekken (hyperpigmentatie) ontstaan waardoor er donkere vlekken ontstaan. Is het een lichte beschadiging kan het lichaam dit zelf oplossen. Is het teveel beschadiging door zonlicht dat de huid het niet meer kan repareren dan ontstaat er serieuze schade. Des te vaker je verbrand, des te groter de kans op huidkanker!


Waarom gaat de huid vervellen bij zonverbranding?

Als er een vervelling gaat optreden na een verbranding dan is dit een manier van ons lichaam om beschadigde cellen die mogelijk kankerverwekkend zijn, kwijt te raken. Omdat er gevaar optreedt voor het lichaam, treedt er een mechanisme in werking dat de beschadigde cellen zo snel mogelijk zal afbreken. Dit zijn de vellen die ontstaan na verbranden. Hieronder worden deze beschadigde cellen vervangen door nieuwe huidcellen die onder deze huidlaag zitten.


Wat doe je na een zonverbranding:

  • Pak direct de oorzaak aan en ga direct uit de zon!;
  • Drink veel water om vochtverlies tegen te gaan;
  • Koel je lichaam door een koud bad te nemen (zonder doucheschuim, zeep enz.);
  • Dep je huid droog ipv te wrijven;
  • Vermijd vette cremes want die blokkeren de koeling waardoor de verbranding alleen erger zal worden. De Day Vitallizer van Janssen Cosmetics is hier uiterst geschikt voor of een Hyaluron ampullen kuur om de vocht balans weer te herstellen;
  • Breng een hydraterende creme aan bijv Janzen body lotion verkrijgbaar in 6 heerlijke geuren voor maar 9,95;
  • Blijf uit de hitte en uit de zon.
  • And last but not least blijf jezelf goed beschermen tegen de zon!

Een bruin kleurtje is dus hartstikke leuk maar het brengt ook risico’s met zich mee, bescherm jezelf daarom goed! Je hebt tenslotte maar één huid waar je je hele leven mee moet doen.


Waar moet je op letten bij het kopen van zonnebrand:

  1. Koop ieder jaar een nieuwe zonnebrand! Waarom? Zonnebrand is 12 maanden na opening houdbaar, na die 12 maanden verliest hij zijn “kracht”. Factor 30 is geen factor 30 meer maar factor 15!
  2. Koop een zonnenbrand met UV-A en UV-B bescherming.
  3. Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking vermeldt staat. Dik smeren dus!
  4. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 30 minuten optimaal werkt is het verstandig de crème op tijd aan te brengen. De juiste volgorde om in te smeren is:
    • zonbescherming
    • huidverzorging
    • make-up

Hoe vaak moet ik smeren?

De kwaliteit van zonnebrandcrèmes is de laatste jaren sterk verbeterd, maar de beschermende factor neemt tijdens het zonnen af. Dit wordt versneld door het dragen van kleding en zwemmen. De ‘waterproof’ zonnebrandcrèmes blijven beter zitten op de huid, maar toch is het ook dan belangrijk om de huid om de 2 uur in te smeren.

Kortom VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!

Tot de volgende blog!

Liefs Manuela