Vitamine D als de R in de maand zit!

Vroeger namen mensen een lepel levertraan als de ‘R’ in de maand zat. De reden is dat je in de herfst- en wintermaanden minder zon ziet en daardoor niet tot nauwelijks vitamine D aanmaakt.
Tegenwoordig zijn er (gelukkig) vervangers voor de levertraan om voldoende zon-vitamine binnen te krijgen!


Waarom is het belangrijk een vitamine D supplement te slikken?

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door onze huid gevormd. In de maanden september t/m april is de zon in Nederland een stuk minder krachtig en maken we nauwelijks tot geen vitamine D aan. Daarnaast bij het ouder worden, gaat dit proces ook nog eens moeizamer. Ook mensen die weinig buiten komen, hebben een groot risico op vitamine D-tekort.

Sinds kort weten we ook dat geen enkele Nederlander in de donkere maanden voldoende vitamine D kan aanmaken, zelfs niet als we dagelijks buiten komen.


Is het voor iedereen belangrijk om vitamine D te slikken?

Eigenlijk wel! Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders een tekort aan vitamine D heeft. Met alle gevolgen van dien want vitamine D is niet alleen belangrijk voor sterke botten en tanden. Wetenschappers hebben receptoren (soort van antenne/ontvangers) voor vitamine D aangetroffen in meer dan 30 verschillende typen weefsels en organen, waaronder afweercellen, hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, bijschildklier, thymus, huid, darmen, eierstokken, baarmoeder, placenta, borst en prostaat.

Dit betekent dat vitamine D een breed werkterrein heeft en op uiteenlopende manieren de gezondheid ondersteunt.


In welke producten vind je vitamine D terug?

Je vindt vitamine D vooral in vette vis zoals zalm, makreel en haring. In beperkte mate ook in eieren, halvarine, margarine, bak- en roomboter. Maar geen enkel voedingsmiddel bevat voldoende om eventuele tekorten aan te vullen.

Voor iedereen met botontkalking is het daarom ook raadzaam om het vitamine D-gehalte in het bloed te laten bepalen en op basis daarvan een supplement te gaan gebruiken.


Wat kan vitamine D voor de HUID betekenen?

Een goede weerstand heeft ook effect op de huid. Vitamine D kan ervoor zorgen dat bepaalde ontstekingen in de huid worden verminderd. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde, glanzende huid.


HOOGGEDOSEERD

Onze vitamine D3 capsules zijn hoog gedoseerd met 2000IU vitamine D3.


VEGAN

Onze vitamine D3 wordt gewonnen uit korstmos. Dit is een schimmel en een alg tegelijk en het wordt ook wel ‘lichen’ genoemd. Je kunt het vinden op bomen, daken, rotsen en stenen. Korstmos komt voor in verschillende kleuren. Van bruin tot oranje en van geel tot groen.

Shop je vitamine D in de praktijk of online