Wat is magnesium eigenlijk?

Magnesium is een macromineraal en elektrolyt dat in alle cellen van je lichaam aanwezig is. Magnesium behoort tot de meest voorkomende mineralen op aarde en in je lijf, zonder magnesium kunnen je zenuwen, spieren, hersenen en hart niet functioneren.

Magnesium is een bestandsdeel van talloze enzymen en een activator binnen ruim 300 –al dan niet enzymatische– stofwisselingsreacties! Denk hierbij aan celgroei, celdeling, energieproductie, eiwitsynthese en celmembraanbescherming.


Welke functies heeft magnesium in je lichaam?

Magnesium is de tegenhanger c.q. antagonist van calcium, samen reguleren ze talloze neurotransmitters. Dit zijn signaal-overdragende stofjes die zenuwimpulsen overdragen tussen zenuwcellen. Zodoende is magnesium ook van cruciaal belang voor je spieren, zowel skeletspieren als de hartspier, longspieren, maagspier, darmspieren etc. Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, is magnesium verantwoordelijk voor spierontspanning. Ook voor een optimaal hartritme, gezonde bloeddruk en hersenfunctionaliteit is magnesium dus onmisbaar.


Magnesium en voeding

Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan, je vind magnesium wel in voeding. Je vind het meeste magnesium in groene bladgroente, noten, pitten en zaden, pure chocolade (ja echt!), avocado, bananen, tofu, vette vis en peulvruchten. Maar omdat er steeds minder voedingsstoffen in voeding zit is het soms van belang om je magnesium op een andere manier aan te vullen. Dit kan met olie, serum, badvlokken of via suppletie. 


Tekort aan magnesium

Aangezien magnesium een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsprocessen, kan een tekort leiden tot een hele resem klachten. Helaas is het vrij lastig om een tekort vast te stellen. Veel voorkomende klachten van vrouwen zouden kunnen wijzen op een magnesiumtekort. Laat ik er eens een paar op een rijtje zetten:

 • Magnesium zorgt samen met calcium en vitamine D voor de opbouw van gezonde botten.
 • Magnesium kan helpen om het “slaaphormoon” melatonine te reguleren waardoor het kan bijdragen aan een gezonde slaap
 • Magnesium kan zorgen voor verwijding van bloedvaten, waardoor de bloeddruk op een gezond peil blijft en niet te hoog wordt. Hierdoor kan magnesium meehelpen om hart- en vaatziektes te voorkomen.
 • Magnesium  kan spierkrampen, spierpijnen en gespannen spieren helpen te voorkomen. Veel vrouwen klagen over been- en voetkrampen, onrustige benen of plotseling opkomende spierpijnen.
 • Magnesium kan helpen om obstipatie tegen te gaan door mee te werken aan een normale darmspierfunctie. Hierdoor kunnen mogelijk ook allerlei krampen in het maag- en darmstelsel verholpen worden.
 • Magnesium kan helpen bij het tegengaan van verstoringen in het perifere zenuwstelsel waardoor migraine kan worden voorkomen maar ook plotselinge prikkelbaarheid.
 • Magnesium helpt de stresshormonen van de bijnieren te reguleren en kan op deze manier angst- en paniekaanvallen verminderen.
 • Magnesium kan vermoeidheid en lusteloosheid helpen voorkomen, zeker ten tijde van stress of extra inspanning.

Bij een langdurig magnesiumtekort lees ik klachten als hartkloppingen, PMS, fibromyalgie, diabetes 2, astma, spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid, allergieën, geheugenstoornissen, concentratieproblemen en depressiviteit. Het gaat dus niet alleen om fysieke klachten maar ook om mentale klachten. Wees je ervan bewust dat het lichaam veel magnesium nodig heeft ten tijde van fysieke of emotionele stress. Bedenk ook dat veel sporten ook een vorm is van stress, hoe lekker het ook kan zijn!


Hoe ontstaat een tekort dan?

Mogelijke oorzaken van een magnesiumtekort zijn:

 • Stress (je lichaam verbruikt veel meer magnesium!)
 • onvoldoende opname uit de voeding door bijv darmaandoeningen of te weinig voedselinname;
 • te veel verlies langs de darm, bijvoorbeeld bij langdurige diarree;
 • te veel verlies langs de nieren, bijvoorbeeld door overmatig alcoholgebruik;
 • ander verlies, zoals overmatig zweten, ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), uitgebreide brandwonden, zwangerschap en borstvoeding, bloedtransfusie;
 • sommige geneesmiddelen zoals vochtafdrijvers (plaspillen), langdurig gebruik van maagzuurremmers en anti-kankermiddelen.

Ben jij verder gezond maar herken je wel meerdere van deze klachten? Dan zou het heel goed kunnen zijn dat jij een tekort hebt aan magnesium. Door het gebruik van olie, serum of vlokken kan je dit tekort weer aanvullen. Het is ook mogelijk om magnesium in pil vorm in te nemen maar let dan heel goed op welk type magnesium je neemt! Hier zit namelijk heel veel verschil in. Sommige vormen worden namelijk niet opgenomen door je lijf of kunnen zelfs voor diaree zorgen. Wil je deze ongemakken voorkomen en zeker weten dat je lichaam het goed opneemt? Gebruik het dan vanaf buiten af.


Magnesium producten van Skinsync.

Magnesiumchloride heeft de beste opname via de huid en wordt het maag-darmkanaal vermeden. Himalaya magnesiumchloride van skinsync wordt gewonnen op het Tibetaanse plateau, de gemiddelde hoogte is 4500 meter.

Het klimaat en de onherbergzaamheid maken Tibet tot een van de minst bewoonde landen op aarde. Hier is geen landbouw, geen industrie en dus ook geen vervuild water en/of vervuilde landbouwgrond. Himalaya magnesiumchloride is een unieke, door de wind en zon gedroogde, magnesiumchloride. Het is vrij van belastende stoffen, zeer zuiver en natuurlijk. Daardoor is het zachter en aangenamer voor de huid. Alleen het beste is goed genoeg!

Magnesium wordt het beste opgenomen onder de voeten, de oksels of op de buikstreek, maar je kunt het ook direct op de gevoelige spieren aanbrengen. Of je geniet van een heerlijk voetenbad of ligbad met de vlokken!

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de magnesium producten en wil je ze uitproberen? Shop ze dan via: www.skinsync.nl of vul het contact formulier in via deze website en ik help je graag verder.

Warme groet,

Manuela