Naar aanleiding van mijn laatst gehouden huidanalyse-dag schrijf ik deze blog. Ik had voor deze analyse-dag geadviseerd om het product mee te nemen wat men op dat moment gebruikte als gezichtsverzorging, zodat ik kon controleren wat de ingrediënten en werkzame stoffen zijn. Nu kwam er een dame die bij een drogisterij een pot crème heeft gekocht van €50 t.b.v. hydratatie van de huid. Echter toen ik de ingrediënten bestudeerde schrok ik mij wezenloos! Er zaten allemaal producten in waar je huid echt niet blij van wordt. Waaronder paraffinum liquium. Paraffinum liquium wordt ook wel minerale olie genoemd. Graag leg ik hieronder uit wat het is en wat het op lange termijn met je huid doet:


Wat is dit en waarom is dit slecht voor je huid?

De huid is een van de belangrijkste organen van ons lichaam, omdat het ons beschermt tegen ziekteverwekkers en de natuurlijke reiniging van ons lichaam ondersteunt. Je huid dien je dus goed te verzorgen en dan met name je gezicht, omdat die het meest wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf.

In heel veel cosmetica producten worden er minerale oliën gebruikt. Minerale olie is goedkoop, geur- en kleurloos, oxideert niet en kan heel makkelijk lang bewaard worden en de kans op een allergische reactie is heel laag. Het gevolg is dat het wordt toegevoegd aan veel cosmeticaproducten. Dit is dan ook de reden waarom veel merken dit in hun product stoppen, zeker als er geen huidadvies aan vooraf gaat (denk aan producten die je vindt bij een drogist).


Wat doet minerale olie?

Minerale olie legt als het ware een laagje over je huid heen. Het gebruik op korte termijn is niet heel erg, denk bijvoorbeeld aan wintersport. Vaak krijg je door de kou schrale plekken op je huid of droge lippen, je wilt hier zo snel mogelijk van af. Dit doe je door bijvoorbeeld vaseline erover heen te smeren of een crème waar minerale olie in zit. Door dit laagje voelt het snel weer goed aan, maar helaas herstelt de plek overigens niet!

Gebruik op lange termijn daarentegen is helaas niet zo goed voor je huid. Ons eigen lichaam is namelijk best lui aangelegd, al zou je dat misschien niet zeggen met alle processen die in ons lichaam lopen. Op het moment dat het lichaam signaleert door middel van een prikkel naar de hersenen dat het lichaam op een bepaalde plek al genoeg van een stof heeft, stopt het lichaam zelf met het produceren van die stof. Er is immers genoeg aanwezig. En waarom zou je dan nog willen werken als er genoeg is? Het lichaam besluit de productie van vocht en vet naar de huid te verminderen met als gevolg dat de huid droger word. Het product brengt immers de stof aan op het lichaam.

Dit gebeurt dan ook wanneer je minerale oliën gebruikt. Op het moment dat je een droge huid hebt en je blijft smeren met producten waar minerale olie in zit maakt jouw eigen lichaam dus niets meer aan. (Terwijl je dit proces juist wilt stimuleren met producten waar GEEN minerale olie in zit) Je wilt je eigen huid aan het werk zetten om dit zelf te stimuleren. (Zeker op lange termijn, denk aan veroudering).

Als je producten gebruikt op lange termijn met minerale olie en je gaat dan een product gebruiken waar dit niet in zit, is huid ontregeld. Dit komt omdat je huid aan het werk wordt gezet door de nieuwewerkzame stoffen. Deze stoffen “communiceren” met jouw huid.

“Hé, mijn huid is daar wat droger, volgens mij moet ik nu weer aan het werk” en gaat weer aan het werk.


Je herkent minerale olie aan de volgende namen:

Liquid paraffin, liquid petrolatum, paraffin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil zijn allemaal minerale oliën. Vaseline (petrolatum) is een zusje; het heeft een wax-achtige structuur en is dus niet zo vloeibaar, maar behoort wel tot dezelfde familie.

Dit is dan ook een van de vele redenen om je huid te laten controleren door een schoonheidsspecialiste,zij hebben er een speciale opleiding voor gevolgd. Je kan toch zelf ook geen APK keuring uitvoeren op je auto, waarom zou je dat dan wel doen op je eigen huid en wel weten hoe het er met jouw huid voor staat en welke crèmes er passen bij jouw huidtype en jouw huidconditie?

Heb jij een crème waar minerale olie in zit? Gooi hem a.u.b. in de prullenbak.. Je hebt maar één huid waar je je hele leven mee moet doen!

Jouw huid zal opnieuw moeten gaan wennen aan producten met actieve werkzame stoffen, het kan zelfs zijn dat je huid hierop gaat reageren. Dit ligt niet aan je nieuwe crème!  Dit ligt aan het feit dat jouw huid nu aan het werk wordt gezet!

Beautysalon Lucca biedt een gratis huidanalyse aan, er wordt gemeten en gekeken naar hoe het er met jouw huid voor staat en welke producten je nu gebruikt. Ook wordt een product advies gegeven.

Bij het maken van een afspraak gaan we ook kijken naar jouw wensen, denk bijvoorbeeld aan het maken van een behandelplan.

Graag tot snel bij Beautysalon Lucca

Liefs Manuela