Huidkanker deel 1
Huidkanker…
Geen leuk onderwerp, ik heb het er liever ook niet over. Echter ben ik wel van mening dat huidkanker wat “media” aandacht verdiend.
Ik werk nu 7,5 jaar als schoonheidsspecialiste en ik zie toch dagelijks plekjes en vlekjes voorbij komen waarvan ik denk.. Oe, deze moet even gecontroleerd worden. Als ik dus een plekje zie die ik niet vertrouw zal ik dat ook altijd benoemen/melden.
Wij (als schoonheidsspecialiste) worden vaak onderschat in wat wij doen en kunnen, er wordt vaak gezegd dat wij alleen “maar” nageltjes kunnen lakken of een maskertje op kunnen brengen.. Maar niks is minder waar! De goed opgeleide schoonheidsspecialiste kan veel meer dan dat! (Nu praat ik even voor mijzelf en alleen gerelateerd op huidkanker) Ik ben wel een van de eerste die een plekje of vlekje ziet op jouw huid! Ook tijdens het masseren word je van top tot teen gescand op eventuele verdachte vlekjes (Hier merk je inderdaad niks van en doe ik met liefde gratis erbij!) En zo zijn er bij de goed opgeleide schoonheidsspecialsite wel meer kwaliteiten te vinden waar je in eerste instantie niet bij stilt staat… Ik ben dus ook van mening nu wij voor de tweede keer onze deuren moeten sluiten dat ook de herkenning van deze vlekjes/plekjes onopgemerkt blijft. Vandaar dat ik het dus graag via een andere weg onder jullie aandacht breng.
Een paar feiten op een rij:
- In 2019 kregen ruim 70.000 mensen huidkanker, onderverdeeld in 3 soorten: basaalcelcarcinoom 48.000 mensen, plaveiselcarcinoom 14.981 mensen en de melanoom 7.127 mensen.
- Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Allemaal worden ze anders behandeld.
- Basaalcelcarcinoom komt het meeste voor onder de soorten huidkanker (en is gelukkig wel de minst kwaadaardigste vorm van huidkanker)
- In veel gevallen is huidkanker een gevolg van UV-straling. Te veel UV-straling beschadigt huidcellen, eerst door verbranding, op langere termijn kan huidkanker het gevolg zijn. Ben je vaak verbrand? Controleer jezelf dan goed! En begin met jezelf in te smeren met de juiste spf!
Om verder te kunnen gaan met het onderwerp huidkanker moeten we eerst wat meer weten over de huid. Zonder dat we erbij stil staan is de huid een heel bijzonder orgaan.
Hierbij een aantal leuke feiten/weetjes over de huid.
- Elke minuut verlies je zo’n 30.000 tot 40.000 oude huidcellen.
- Je huid heeft een oppervlakte van ongeveer 2 m2 en is daarmee het grootste orgaan.
- Zo’n 16% van je gehele gewicht komt van de huid.
- De huid is niet overal even dik op je lichaam. Er zit een verschil in tussen de 0,05 en 1,5 mm dikte.
- Je huid helpt je lichaam om op de juiste temperatuur te blijven.
- Je huid bestaat uit drie verschillende lagen; De opperhuid, de lederhuid en de bindweefsellaag.
Daarbij is onze huid de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden in onze omgeving. De huid bezit tastgevoel zodat wij dingen kunnen voelen. De huid maakt ons herkenbaar voor de mensen om ons heen. Kortom, de huid is iets om zuinig op te zijn.
En zoals ik altijd roep:
Je hebt maar een huid waar je je hele leven mee moet doen. Wees hier dus zuinig op! Geef het de (extra) liefde die het nodig heeft!
Nu we weten hoe de huid is opgebouwd kunnen we verder met het volgende onderwerp en dat is . De zon maakt soms meer kapot dan ons lief is.. Ik leg je graag uit hoe de stralen van de zon in zijn werk gaan.
De zon heeft 2 UV-stralen:
UV-A stralen:
- Komt tot in dermis en basaalcellenlaag
- Verantwoordelijk voor voortijdige veroudering (A van aging)
- Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker
- Veroorzaakt vorming van vrije radicalen
UV-B stralen:
- Komt vooral in epidermis
- Veroorzaakt verbranding (B van Burning)
- Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker
- Veroorzaakt DNA-schade
UV staat voor Ultraviolet.
Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UV-A en voor zo’n 5 procent uit UV-B. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid: UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis), waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging. UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning. Daarom is het dus belangrijk om je met een zonnebrandcrème in te smeren voor zowel UV-A & UV-B! (ik heb geprobeerd een plaatje te maken die laat zien waar de stralen terecht komen)
De huid probeert zich zelf van nature ook te beschermen tegen de UV-straling. Dit doet hij door pigment aan te maken in onze bovenste huidlaag. Zo ontstaat een ‘parasol’ van pigment (melanine) die de cellen in de huid grotendeels zullen beschermen tegen UV-straling. Als je te veel in de zon hebt gelegen en onze cellen daardoor beschadigd zijn, stoot ons lichaam deze cellen automatisch af. De reden waarom onze huid na te veel zonnen zal gaan vervellen. Bruin worden is dus eigenlijk een teken dat ons lichaam zich aan het beschermen is tegen schadelijke UV straling. Mensen die moeilijk pigment aanmaken zijn dus nauwelijks in staat die beschermende pigment-paraplu te vormen en hebben dus een veel groter risico op het krijgen van huidkanker dan mensen die wel makkelijk bruin worden, of die van nature al een donkere huid hebben.
- Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland
- 90% van alle huidkanker is veroorzaakt door de zon
- Sinds de eeuwwisseling is het aantal mensen met huidkanker toegenomen met 40%
- Nederland staat op de 2e plaats in de EU als het gaat om sterfte door huidkanker.
- Het gebruik van een zonnebank verhoogd de kans op een melanoom met 23%
(Bron: KWF en CBS)
In deel 2 lees je meer over de huid, huidkanker en wat je eraan kan doen om te zorgen dat de kansen kleiner worden.
Liefs Manuela